måndag 7 juni 2010

Mögelsvampar i de svenska folkhemmen



Tidigare under våren här, nåddes jag av denna fantastisk historia:

En äldre man, ca 70 år, som bor långt ute på landet med några djur, hade som så många andra haft en väldigt tuff vinter - fyskiskt men allra helst ekonomiskt.
Han hade gjort vad han kunnat för att hålla ner kostnaderna för el genom att elda dag som natt. Mannen har svår diabetes och var på grund av det en väldigt trött man och var tvungen att också utnyttja elen för att inte hemmets vattenledningar och annat skulle frysa sönder. Också för djurens skull och för att inte bli sjuk var det nödvändigt.
Så notan på den otroligt vintriga och kalla vinter blev runt 10000 kronor, något som det inte fanns möjlighet till att betala på en pension. Han vände sig då till de sociala myndigheterna och bad om hjälp. Då mannen arbetat hårt i alla år, från 15 års ålder till pensionen, och därigenom betalat många kronor i skatt så trodde han förståss att han skulle han en chans att få hjälp därifrån. Men icke.
Billigare än han nu bor kan han inte hitta någon annanstans så för honom handlade det också väldigt mycket om att kunna bo kvar, att inte fogden skulle kunna ta hemmet och sälja.
En journalist från Stockholm som var på besök hos grannen fick nys om historien och ville omedelbart ut med historien och så blev det också. Först i Stockholm, sedan också i det landskap mannen bor i. Det journalisten ville lyfta fram var just det att en gammal man som arbetat hårt i alla år för att vara med och bygga upp det Sverige som skulle vara tryggt för alla; sjuka, svaga, pensionärer inte att förglömma - INTE kunde få hjälp med elräkningar efter en historiskt svår vinter i det avseendet. VAD får denne mannen som tack för sitt slit? VAD får våra pensionärer för att de byggde upp det Sverige som alla nu levande hade glädje av under många år? Numera är där endast några få procent som kan gotta sig galna i överflödet, men det är på grund av att det snabbt dök upp svampar och började suga åt sig allt det bra, det som var menat för alla att få del av. Det svenska folkhemmet drabbades av "mögelsvampar" som äter upp allt det goda som ett tag existerade.

Vad hände med mannen då? Ja, inte gick socialen in och betalade inte, de kunde inte disskutera enskilda fall men hänvisade till att det var många som hade det svårt efter vinterns elräkningar.
Mannen fick ett telefonsamtal från en okänd man på annan ort. Den okände mannen sade sig ha betalt in elräkningen åt honom, så elen skulle inte behöva stängas av. Han sade sig ha "så det räckte och blev över" så någon skuld skulle inte den drabbade mannen tänka på. Tänk dig! En totalt okänd man går in och betalar en räkning på över 10000, av vänlighet, medmänsklighet och förmodligen med glädje över att kunna hjälpa till. Det FINNS bra människor fortfarande. Som inte bara tänker på sig och sitt...

Men samhället... vad gjorde det?